RYBÍ OLEJ VERSUS SPIRULINA

Možná jste byli v posledních dnech osloveni nabídkou na vyzkoušení nového doplňku na trhu – směsi tvořenou rybím olejem, omega-3 mastnými kyselinami EPA, DHA, za studena lisovaným olivovým olejem (polyfenoly), smíšenými tokoferoly (antioxidanty) a vitamínem D3. V popisu produktu je uvedeno, že směs není určena pro děti do věku 3 let a také není vhodná pro osoby, které mají zákaz jíst mořské ryby.

Kniha Anthony Williama Mystický léčitel (Tajemství chronických i záhadných nemocí a jejich léčení), která nabízí naprosto ohromující pohled na zdánlivě nediagnostikovatelné zdravotní poruchy, rozebírá vhodnost užívání doplňků s rybím tukem s překvapivým závěrem a jednoznačnou preferencí ekvivalentního doplňku – spiruliny.
Anthonyho léčitelského daru využila spousta lidí k upevnění tělesného i duševního zdraví, má více než 1,8 milionu příznivců na Facebooku. Jak se tento Edgar Cayce naší doby dívá na potravinové doplňky z ryb?

V kapitole Co nejíst, uvádí:
„…
Potravinové doplňky z ryb
Módu rybího tuku v současnosti nic nezastaví. Přesto je důležité vědět, co si člověk vkládá do těla. Dát si občas rybu nevadí, ale doplňky s rybím tukem jsou něco jiného Možná si myslíte, že jsou jedno a totéž, ale ve skutečnosti se velmi liší.
Hlavním problémem je rtuť a dioxiny, jež se nacházejí ve většině ryb, ze kterých se tyto doplňky vyrábějí.  Když sníte rybu se rtutí ve svalovině, zůstává rtuť převážně v oblasti trávicí trubice, jater a břicha. Naprosto jiná, nebezpečnější situace ovšem nastává při užívání rybího tuku. Třebaže výrobci tvrdí, že rtuť je z jejich přípravku fakticky odstraněna, není to možné.
Rtuť se v rybách hromadí převážně v nestálých omega mastných kyselinách. Takže když na výrobu doplňku s rybím tukem použijí miliony ryb, nemá koncentrace rtuti obdoby. Proces, jímž se poté výrobci snaží obsah rtuti snížit, ve skutečnosti toxické, těžké kovy destabilizuje. Stávají se lépe vstřebatelnou, homeopatickou verzí sebe samých. (Pro zájemce o homeopatii: Čím více je látka naředěná, tím víc se zvyšuje její vibrace a tím silnější účinky na organismus vykazuje.)
Koncentrovaná rtuť v doplňcích s rybím tukem má schopnost přestupovat hematoencefalitickou bariéru a velmi snadno přechází do citlivých orgánů. Může rovněž posilovat a podporovat viry a bakterie. Potravinové doplňky s rybím tukem urychlují vznik Alzheimerovy choroby, demence a chronického zánětlivého onemocnění mozku.
Soukolí módy rybího tuku se však bohužel roztáčí nezadržitelnou rychlostí podněcovanou dezinformacemi.  Jsou mocné, populární – a škodlivé. Udělejte všechno, abyste se touto módou nenechali semlít. Místo rybího tuku si kupujte potravinové doplňky rostlinného původu vyrobené z řas.
Kdykoli začnete mít pocit, že vás argumenty ve prospěch rybího tuku začínají přesvědčovat, vzpomeňte si: Rybí tuk je podvod! Pozor na něj. Nedodrží, co slibuje.
Mou snahou není rozněcovat vášně informacemi, které jdou proti hlavnímu proudu. Pouze si nehodlám vybírat cestu nejmenšího odporu a papouškovat mylné údaje, jako kdyby popularitou získávaly na pravdivosti. Chci, aby vám pravda pomohla ke zdraví …“

Anthony William v citované knize u mnoha diagnóz doporučuje konzumovat výše zmíněnou EPA a DHA kyselinu (mastné kyseliny omega 3), které chrání a posilují myelinovou pochvu. Vždy však zdůrazňuje: Kupte si omega 3 rostlinného původu (nikoli z ryb).
V kapitolách Skrytá epidemie a Tajemství dalších záhadných nemocí doporučuje konzumovat jako zdroj těchto kyselin spirulinu, a to u těchto diagnóz:

– Virus Epsteina-Barrové (Důsledek: chronický únavový syndrom, fibromyalgie, infekce močových cest, pochvy, ledvin, močového měchýře, cystitida, utlumení činnost jater, žloutenka, nadýmání, zácpa, lupus, onemocnění štítné žlázy, hučení v uších, závratě, Méniérova choroba).
Roztroušená skleróza
– Hypotyreóza a Hashimotova tyreoiditida (choroby štítné žlázy)
– Únava nadledvin
– Pásový opar
– ADHD a autismus u dětí (odstranění těžkých kovů ze středového mozkového kanálu spirulinou)
– Posttraumatická stresová porucha
– Deprese
– Premenstruační syndrom a menopauza
– Odstranění těžkých kovů z trávicího traktu
– Odstranění rtuti z organismu (rtuť je vrcholným podněcovatelem rakoviny, virů a bakterií)
– U diagnózy Lymská nemoc doporučuje užívat houbu Reishi

Obsahuje spirulina omega 3 kyseliny?
Díky svému obsahu  65% podílu bílkovin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin, je ideálním doplňkem stravy pro sportovce, vegany nebo starší a oslabené lidi. Další ceněné látky obsažené ve Spirulině jsou polynenasycené mastné kyseliny. Z nichž můžeme uvést např. kyselinu gama-linolenovou, která je obsažena také v mateřském mléce  a významně se podílí na snižování hladiny cholesterolu v těle. Tato kyselina snižuje chuť k jídlu a je proto vhodná jako doplněk při redukčních dietách. Dále spirulina obsahuje kyselinu linolenovou (LA), eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu  dokosahexaenovou (DHA).  

Účinky a přínos spiruliny pro lidský organismus

  • Podpora trávení a tvorby krve
  • Pozitivní ovlivňování vysokého tlaku
  • Posilování imunitního systému
  • Čistí tělo a zároveň ho zásobuje živinami
  • Podpora detoxikace těla
  • Zlepšuje střevní mikroflóru
  • Odstraňuje z těla jedovaté kovy
  • Podpora růstu svalové hmoty
  • Zdroj omega-3 nenasycených kyselin
  • Reguluje hladinu krevního cukru

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny si savci v těle nemohou sami syntetizovat. Přesto jsou pro lidský organismus důležité. Jejich pozitivní účinky mohou mít pozitivní efekt na správnou činnost mozku, srdce i očí.
Mezi omega-3 nenasycené mastné kyseliny řadíme kyselinu linolenovou, eikosapentaenovou (EPA), dokosahexaenovou (DHA). Kyselinu linolenovou si tělo nedokáže samo vyrobit, proto ji přijímáme formou stravy nebo potravních doplňků.
Spirulina obsahuje přibližně 7% (hmotnostních procent) lipidů a je velmi bohatá na obsah esenciálních mastných kyselin zejména kyseliny gama-linolenové (GLA), dále pak obsahuje kyselinu alfa-linolenovou (ALA), kyselinu linolovou (LA), kyselinu stearidonovou (SDA), kyselinu eikosapentaenovou (EPA), kyselinu dokosahexaenovou (DHA), kyselinu arachidonovou (AA).

– Další složka této nabízené směsi jsou polyfenoly.
  Polyfenoly je označení velmi různorodých látek, proto i jejich účinek je různý. Obecně působí jako antioxidanty.
Vysoký obsah polyfenolů má ovoce a zelenina – černý rybíz (1 540 mg/100 g), grapefruit (425 mg/100 g), brokolice (290 mg/100 g), kiwi (273 mg/100 g), pomeranče (217 mg/100 g), švestky (200 mg/100 g), mrkev (156 mg/100 g), jablka (132 mg/100 g), cibule (150 mg/100 g), hrušky (115 mg/100 g), zelí (108 mg/100 g), …

– Další složka této směsi jsou tokoferoly (vitamín E). Bohatým zdrojem vitamínu E je spirulina a medicinální houby:
ganoderma, cordyceps a pórnatka kokosová.

– Další složkou této směsi je panenský olivový olej – ten je běžnou součástí spousty receptů ve většině domácností.

– Další složkou této směsi je vitamín D. Bohatým zdrojem vitamínu D je spirulina a medicinální houby: ganoderma, cordyceps a lví hříva.

Spirulina je podle WHO bezpečná pro podávání i těm nejmenším dětem – na rozdíl od rybího oleje. Preventuje u dětí vznik alergií. Doporučuje se k užívání i těhotným ženám pro zajištění správného vývoje plodu. Navíc obsahuje široké spektrum nutričních živin pro opravu DNA plodu. Obsahuje také mocný antioxidant SOD – superoxid dismutázu. Je potřeba si ovšem vybrat kvalitní spirulinu z bezpečných zdrojů, z oblastí s celoročním slunečním svitem a šetrnou metodou sušení spiruliny. To je u spiruliny dokladováno příslušnými certifikáty kvality.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*